Telefonu “Şarj edeyim” derken pili bitirmeyin! İşte cep telefonlarını şarj ederken en sık yapılan 10 hata
Günümüzde herkesin elinde akıllı telefonlar bulunmaktadır. Telefonun gün içinde sık kullanılmasından dolayı pili çabuk bitiyor. Bu, karşılaştığımız en yaygın sorunlardan biridir.
Kullanılan telefonlar eskidikçe pil sağlığı bozulur. Ancak bilmeden yapılan bazı hatalar pilin bitmesine neden olabiliyor.
Telefonu şarj etme şeklinizin sadece elektrik faturası ve güvenlik açısından değil, pil ömrü açısından da değerli olduğu söyleniyor.
Son zamanlarda kullandığımız telefonların pilleri makul sayıda şarj döngüsünü kaldırabilecek şekilde üretiliyor. Bu yüzden telefonunuzu şarj etmeniz için belirli aralıklar vardır.
Telefonlarınızı olabildiğince iyi kullanmanız ve pil sağlığınızı korumanız için yaygın olarak bilinen 10 yanılgıyı sizler için derledik.
1- Kullanılmadığı zaman şarj cihazını fişten çekin.
Şarj cihazları fişe takıldığında telefona bağlı olsun ya da olmasın elektrik tüketmeye devam ederler. Bu elektrik faturanıza yansıyacaktır. Ayrıca trafoların yaydığı ısı da giderek artmakta ve yakınlardaki eşyaların alev almasına neden olabilmektedir. Oda nemli olsa bile, trafo kısa devre yaparak yangına neden olabilir.
2- Telefonu şarj etmek için pilin tamamen bitmesini beklemeyin.
Telefonunuzun pilinin %0’a kadar bitmesini beklemek telefonunuza zarar verebilir. Son model telefonlar şarj döngülerine göre çalışır. Yani pilinizin tamamen bitmesine izin verirseniz telefonunuzun kullanım süresi giderek azalacaktır.
3- Bataryanızı %100 şarj etmeyin
Telefonunuzu her zaman %100 şarj ederseniz, telefonunuzun ömrü kısalır. Bunun nedeni, her pilin makul sayıda şarj döngüsüne sahip olmasıdır ve pili her zaman %100’e kadar şarj edersiniz, bu da daha az zaman alması anlamına gelir.
4- Telefonunuzu gece şarjda bırakmayın
Telefonunuzu gece boyunca fişe takılı bırakırsanız, elektriği boşa harcamış ve pili aşırı şarj etmiş olursunuz. Bu, pilin şarj döngülerini bozan kusurlardan biridir. Ayrıca bu formda telefonunuzun çok ısınmasına neden olabilirsiniz.
5- Şarj olurken telefonunuzu kullanmayın
Telefonunuzu şarj etmeye çalışırken deşarj etmeye çalışmamalısınız. Aynı anda iki şey yapıyor olmanız, pili çok fazla zorlar. Telefonunuz şarj olurken çaldıysa veya yapacak bir işiniz varsa, şarjdan çıkarıp şarja taktıktan sonra şarja takmalısınız.
6- Şarjınız %20’nin üzerindeyse telefonunuzu şarj etmeyin
Her zaman telefonu şarj etmek yanlıştır. Bu, pilin olması gerekenden daha hızlı bitmesine neden olabilir. Pili gerçekten kullanmanın tek yolu, yalnızca ihtiyaç duyduğunda şarj etmektir. Bu aralık %20 ila &5’in ortasındadır.
7- Bilinen ve ucuz şarj aletlerini kullanmayın.
Her telefonun kendi şarj cihazı vardır. Orijinal şarj cihazı yerine farklı bir şarj cihazı kullanılması akünün sağlığına zarar verir. Telefonunuz ısınabilir ve yavaş şarj olabilir.
Telefonunuz için en uygun şarj cihazı, satın alındığında beraberinde gelen şarj cihazıdır. Kırarsan ya da kaybedersen yenisini alabilirsin. Ancak birebir aynı modelde olmasına dikkat etmelisiniz.
8- Şarj olurken telefon kılıfını çıkarın
Pillerin ana düşmanlarından biri ısıdır. Telefonu kılıfıyla şarj ederseniz ortaya çıkan ısıyı hapsedersiniz. Bu, pilin ve telefonun diğer dahili parçalarının ısınmasına neden olur. Bu nedenle, şarj etmeden önce telefonunuzun kılıfını çıkarın.
9- Telefonunuzu dizüstü bilgisayarınızdan şarj etmeyin
Telefonları dizüstü bilgisayarlardan şarj etmek, normal prizlere göre daha uzun sürer ve pilin hızlı şarj özelliğini etkinleştirmez. Bu yüzden telefonunuzu şarj etmek için mutlaka prizi kullanmalısınız.